tiistai 30. lokakuuta 2012

Kahvia ja kurkumaa

Kuinka värjätään valkoista lankaa kätevästi käden käänteessä harmonisiin värisävyihin keittiöstä löytyvillä elintarvikkeilla juuri niinkuin Strömsössä varmasti tehtäisiin:

IMG_9065

1) Tehdään selkeä suunnitelma kahvivärjäyksestä, jota olen joskus ennenkin testannut ja helpoksi havainnut. Liotettua lankavyyhtiä lasketaan vähän kerrallaan (liukuvärjäyksen aikaansaamiseksi) miedolla lämmöllä poreilevaan kahviin.

IMG_9047

2) Prosessin kestettyä tunnin verran todetaan, että tuloksena on kaunis väri mutta liukuvärjäyksestä ei tietoakaan. Kahvi on loppu, joten prosessia ei voi uusia. Keitetään vahvaa teetä ja jatketaan puolen vyyhdin liottamista teessä.

3) Teevärjäyksen aikana muistetaan, että lankaa on toinenkin vyyhti kaapissa. Samalla on guuglattu internetsiä ja löydetty kurkumavärjäys. Ja kurkumapurkki. Tässä vaiheessa usko on vielä kova ja päätetään yrittää kurkumavärjäystä toiselle vyyhdille.

4) Nostetaan vyyhti teeliemestä ja arvaillaan että on se ehkä vähän tummentunut. Kurkumavärjäys on jo valmisteilla, joten päätetään hetken mielijohteesta heittää teehen hippunen kurkumaa ja dipata vyyhdin toinen pää siihen vielä ihan nopeasti värikontrastin vahvistamiseksi. Eihän se keltainen kurkumaväri nyt kovin nopeasti voi tarttua.

5) Eipä.

IMG_9085

6) Exhibit B, toinen villavyyhti. Lisätään liemeen vettä ja kurkumaa. Heitetään vyyhti sinne. Eipä aikaakaan kun meillä on happokeltaista lankaa! Kreisiä oli se.

7) Kun on luettu toisten ihmisten epäonnistuneista ja manailluista värikokeiluista kurkuman ja ruokasoodan kanssa, päätetään toistaa ne. Jäähtyneeseen liemeen pari teelusikallista ruokasoodaa ja vyyhdin toinen pää sinne.

8) Laitetaan vyyhdit kuivumaan. Tuijotetaan niitä. Mietitään että onkohan maailmassa yhtään ihmistä, joka haluaisi myrkynkeltaista persikkaisiin sävyihin yhdistävän langan, ja mitkäköhän heidän postitusosoitteensa ovat. Vahditaan haukkana kuivumisprosessia ja huojentuneena todetaan värisävyjen vähän tasoittuvan kuivassa langassa.

IMG_9093

9) Tyydytään kohtaloon. Tehdään mallitilkut. Todetaan, että ehkä totaalikatastrofilta kuitenkin vältyttiin. Ollaan vähän fiiliksissä siitä, että toinen lanka raidoittuu ja toinen on semisolidi ja yritetään kuvitella että tämä oli jotenkin suunniteltua. Keltainen lanka alkaa näyttää sympaattiselta. Omaksutaan tässä vaiheessa värjäysguru Jenny Deanin huippukirjasta Wild Color tieto, että kurkumaväri ei kestä kulutusta ja valoa yhtä hyvin kuin monet muut keltaiset, mutta koska on jo liian myöhäistä, päätetään että ei haittaa.

10) Päätetään kuitenkin loppuviimeksi tykätä kurkumasta. Noin kohdasta viisi lähtien on suunniteltu katalaa kostoa kaikille jotka ovat joskus kirjoittaneet kirjoihinsa ja nettiartikkeleihinsa että kotivärjäys on kivaa sen takia, ettei koskaan tiedä mikä on lopputulos, vaikka ovat selkeästi väärässä ja kotivärjäys on ärsyttävän epätarkkaa puuhastelua ja hermot menee ja tulee vaan rumaa lankaa. Lopetetaan koston suunnittelu, koska henkilöt olivat sittenkin oikeassa.

IMG_9096

19 kommenttia:

 1. Hihih, hauskasti kirjoitettu. Ja mun silmään tuo väri on niin kaunis :)

  VastaaPoista
 2. Ihana postaus! :D Ja aivan ihanat keltaisen eri sävyt!

  VastaaPoista
 3. Tätä sai lukea hymyssäsuin, ihana :) ja hyvältähän tuo keltainenkin näyttää!

  VastaaPoista
 4. Olisi mennyt kahvi kurkumaan tätä lukiessani, ellei ajankohta olisi ollut niin aikainen että ensimmäinen kupillinen oli vielä haave vain!

  Ihan mahtava teksti :) Juuri tässä päivänä muutamana mietin, että onneksi olen toistaiseksi välttynyt innolta värjätä itse (kun tuota tekemistä tuntuu muutenkin piisaavan) ... mutta arvaa, miten nyt kävi?

  VastaaPoista
 5. Kiva että keltainen saa kannatusta Maija, iitauu ja Liinu! Värisävyt jotenkin lähenivät toisiaan kuivana. Märkänä se muistutti lähinnä jotain 80-lukulaista neon-persikka-järkytysyhdistelmää.

  Ja heh, kiitos Heidi ja Liina. Liina pistää padat nyt vaan porisemaan! Kannattaa vaan vielä sitä ennen unohtaa aktiivisesti kaikki kemian tunnilla opitut visiot siitä miten jotain kaavaa noudattamalla saadaan tietty lopputulos ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis ehdottomasti (jos tätä kokeilen) jätän kaikki ohjeet lukematta, keitän vähän tsufeeta ja upotan langat sinne.

   Se jäi vielä sanomatta, että itse asiassa myrkynkeltainen ja persikka kuulostaa niin kiinnostavalta, että jos onnistut joskus tuottamaan sellaisen, pistä tulemaan vaan :D

   Poista
  2. Haa, uhri löytyi. Jos näin käy niin otan yhteyttä!

   Poista
 6. Mahtipostaus. Keltainen lanka on ihku. Tuliko kahvilla todella noin haaleaa ruskeaa vai onko tuossa ensimmäisessä vyyhdissä nyt toinen pää teetä ja toinen kurkumaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! Kahvilla tuli noin haalean ruskeaa, tosin kahvi oli normaalia juomavahvuutta, ensi kerralla keittäisin vahvempaa värjäykseen. Se vyyhdin keltainen pää on se jota on ensin liotettu teessä ja sitten vielä kurkumassa.

   Poista
 7. Riittääkö se kahvissa keittely vai pitääkö vielä laittaa jotain tököttiä, että väri pysyy? Ktselee asiasta kiinnostunut, mutta peukalo keskellä kämmenselkää. ;)

  Ihanat värit muuten. Keltainen on tänä syksynä iskenyt muhun, niinkun nappi ohtaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laitoin esiliotusveteen ja kahviin lorauksen etikkaa, jonka pitäisi parantaa värin imeytymistä. En kyllä ole varma että kuinka paljon se käytännössä auttaa, ja auttaako värin kestävyyden kanssa. Mutta pari vuotta sitten olen viimeksi värjännyt kahvilla (silloinkin taisin käyttää etikkaa) ja ainakin siinä langassa on väri pysynyt hyvin.

   Poista
 8. Seuraavat "pieleen menneet" langat voi kyllä ihan vapaasti postittaa minulle :D Ihania värejä olet saanut aikaan!

  VastaaPoista
 9. Ooh, nuohan on täydellisiä! ;)

  VastaaPoista
 10. Elinvoimaisen ihanat keltaiset - sulattavat kenet vaan!

  VastaaPoista
 11. Aivan ihana väri tuo keltainen langassasi!

  http://auringonlaskiessa.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 12. Just noin se menee, t. tyytyväinen kotivärjäri.

  VastaaPoista
 13. Heh, onhan kotivärjäys vähän sählinkiä, mutta väreistäsi tuli kyllä aivan mahtavia! Pysyykö kurkumavärit hyvin vai irtoaako langasta hirmusti väriä käytössä tai pesussa?

  VastaaPoista