sunnuntai 3. helmikuuta 2013

Insinööritoimistosta päivää

Tässä yhtenä kauniina päivänä (no, päivä oli kaunis ikäänkuin metaforisesti) selailin Ravelrya ja törmäsin aika päräyttäviin hommiin! (Monen tallaajan mielestä tuo päräyttävyyskin voi tietysti tässä yhteydessä olla ikäänkuin metaforista. Mun tajunta kuitenkin jotenkin laajeni.) Nimittäin suunnitelmalliseen lätäköitymiseen eli planned poolingiin. Tarkemmin ottaen tieteellisen tarkkoihin Statnerdin proggiksiin, ja erityisesti lätäköillä aikaansaatuihin salmiakkiruutuihin eli argyle-kuvioon. Voe poijat, huusi sisäinen insinöörini! Tätä on kokeiltava ensi tilassa.

Eli mistä on kysymys? Tiedätte varmaan tilanteen jossa ne maailman mahtavimmat itseraidoittuvat ihkulangat sitten siinä sukkatekeleessä muodostavat jos jonkinlaista salamaa ja oksennuslätäkköä, niin tässä oli sitten otettu mittatikku ja matikka käteen ja laitettu lätäköt kuriin. Eli kun tiedetään neuletiheys ja lasketaan mallitilkusta montako silmukkaa kukin väri kestää, voidaan näiden tietojen avulla sitten suunnitella jonkinlainen kuviointi neuleeseen. (En nyt varmaan osaa selittää. Ravelryn puolella joku jo kysyi että anteeksi mutta que, ei noista sun jutuista tajua mitään. Googlatkaa planned pooling jos jäi aukkoja ;)

Käytännön esimerkki: pitihän sitä heti kokeilla. Otetaan kerä pätkärääkättyä Maijaa ja tehdään mallitilkku. Päätellään että kukin värijakso on kuuden silmukan levyinen.

IMG_9710

Onneksi löysin tässä vaiheessa sivuston jossa voi suunnitella lätäköitymistä näillä lähtötiedoilla. Selvitetään että 55 silmukalla ja tasoneuleena saadaan tästä langasta aikaan salmiakkikuvio. Uskottavahan se on vaikka jotenkin epätodelliselta tuntuukin, joten silmukat puikoille vaan ja neulomaan.

IMG_9748

IMG_9757

Aika jännää! Myös on huimaa miten iso ero on yhdelläkin silmukalla kokonaissilmukkamäärässä, heti muuttuu kuviot.

Ja ai niin tuosta Maijasta tuli iPadille suojapussi, mutta se on nyt sivuseikka. Koska osaan hallita lätäköitymistä! (Kuulostaa muuten vähän supervoimalta, mutta aika huonolta sellaiselta. Lätäkkökuningatar.)

Olin siis aika innoissani koko konseptista - jos te kaikki muut olette tiennee tästä kaiken aikaa niin älkää kertoko. Seuraavaksi olisin halunnut tehdä sukat salmiakkikuviolla mutta tajusin että salmiakkia saa vain tasoneuleena, joten en ole vielä jaksanut säätää mitään viritystä. Kassotaan miten hommat jatkuu, vai jatkuuko.

Huomaatteko muuten miten myös sujuvasti sivuutan kaikki viittaukset blogitaukoon, aion jatkaa samaan malliin, eli postaus tulee kun sitä vähiten odottaa!

(Edit lisää että 2.5 mm puikoilla on tämä neulottu. Jos nyt joku innostuu kokeilemaan niin käytännön vinkki että homma vaatii aika tasaisen käsialan, eli oikeat ja nurjat kerrokset samalla neuletiheydellä, tai sitten voi neuloa ainaoikeaa. Tällaisessa teollisuusvärjätyssä langassa värisektioiden kesto on onneksi aika vakio, joten sitä neuletiheyttä on helpompi säädellä kun tietää että montako silmukaa milläkin värillä pitäisi saada aikaiseksi. Kannattaa lukaista vaikka tämä pdf perusteiksi.)

53 kommenttia:

 1. Mun sisäinen insinöörini on ottanut hatkat jo aikaa sitten. Eli ei ois onnistunut meikäläiseltä tuommoinen päättely. Jee, hienoo, että jotkut osaa. Kaunista ruutua tuli.

  Ai, maijaa saa tuonkin näköisenä väripläjäyksenä. Kestäisköhän se paremmin sukissa kuin 7v? Siinä tuntuu olevan laatu huonontunut. Joskus muinoin siitä neulotut sukat kesti vuosia, nyt vain vuoden. :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä ostin tämän Maijan vain värin vuoksi, se tuntuu mun sormiin jotenkin muoviselta, samoin kuin 7V. Kestävyydestä en mene arvaamaan...

   Poista
 2. Tyylikästä! En ainakaan tunnusta omaavani sisäistä insinööriä - joten mikä lie huutelee, että tuota olisi kokeiltava! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ei tässä insinööriä tarvita, itseni sisältä sellainen vaan tuppaa löytymään. Pistähän testiin!

   Poista
 3. en tajua, mutta kai se on uskottava, kun kuviakin on todisteena. ihan todella hienoa jäläkeä!

  VastaaPoista
 4. Yksinkertaisesti ihan tajuttoman hieno! Miten voikin olla, että matikalla ja pienellä(?) aivotyöllä voikin saada pätkärääkätystä langasta jotain noin tyylikästä :D . Kyllä, olet lätäkkökuningatar.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ei tässä enää paljon omaa aivotyötä vaadita kun kaikkea apua löytyy netistä valmiina. Mahtavaa kun ihmiset on jaksaneet dokumentoida.

   Poista
 5. Mä en tajuu! En oo ikinä kuullukaan! Mut ihan mieletön oivallus ja käsittämättömän hieno iipadipussi =) Täytyypä muistaa kokeilla sit joskus, kun aivot taas toimii...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon huono selittämään mutta ei ole ollenkaan vaikeaa kun pääsee jyvälle. Pistähän testiin!

   Poista
 6. Tää on oikeesti tajunnan räjäyttävää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mustakin tää oli aika aivotnyrjäyttävää! Mahtavaa että joku on jaksanut testailla, hatunnosto keksijälle.

   Poista
 7. Mä olen ihan äimän käkenä. Siis MITÄ??? Voiko tuo olla totta? Sulla saattaa todellakin olla jotain supervoimia, jään siihen uskoon ainakin siihen saakka, kun ehdin kokeilla tuota hommaa. Ihan hillitöntä. Niin ja hei, KIITOS!

  VastaaPoista
 8. Mä olen ihan äimän käkenä. Siis MITÄ??? Voiko tuo olla totta? Sulla saattaa todellakin olla jotain supervoimia, jään siihen uskoon ainakin siihen saakka, kun ehdin kokeilla tuota hommaa. Ihan hillitöntä. Niin ja hei, KIITOS!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, no ei tässä oikeasti mitään ihmeellisiä voimia tarvita. Toivottavasti ehdit kokeilemaan!

   Poista
 9. Höh, kommentti katos...uus yritys.

  Wau, upea kerrassaan. Nyt näen pätkärääkätyt langat ihan toisin. En oo niistä tykänny aiemmin, mutta nyt niillä on toivoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, sehän tässä onkin pahinta että pätkärääkätyt langat alkaa näyttää taas lupaavilta. Yritän pidättäytyä hamstraamasta kuitenkaan... Mutta onhan niissä kaikenlaista potentiaalia toisaalta! :)

   Poista
 10. Siis, no voi ihme ja hyvänen aika ja kaikkea! Tarkoittaako tämä siis sitä, että on pakko ostaa pätkävärjättyä lankaa niiden kaikkien karmeuskokeilujen jälkeen??

  soveig

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sitähän se valitettavasti tarkoittaa! Tää on kyllä paha.

   Poista
 11. Wow! Siis joku on keksinyt jotain näin hienoa niistä karseista langoista?! Todella hieno pussukka nyt sun padilla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tässä kyllä nousee pätkävärjätyt kieltämättä uudelle tasolle.

   Poista
 12. ihan huikeaa, tätä on pakko kokeilla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. no niin, lisää tätä hullutusta maailmaan vaan!

   Poista
 13. ihan älyttömän hieno! mä en siitä hallitusta poolingista ole aiemmin ollut innostunut, mutta argyle....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin olen nähnyt jotain sellaisia huiveja joissa on värit stemmattu pystysuunnassa, mutta en ole innostunut. Tää argyle oli siis mullekin se juttu!

   Poista
 14. !!!!!!!!!!!!! :O

  Oon sanaton ja sisäinen insinöörini on myös. UPEE!

  VastaaPoista
 15. Oho, häh?! Eka reaktiot tähän. Vautsi. Harmi kun oon tehnyt pahimmasta omistamastani pätkärääkkäyksestä sukkia yksvärisen langan kanssa ja on sen verran pitkällä ettei kehtaa purkaa ja kokeilla saisko siitäkin jotain näin hienoa muka aikaiseksi.

  VastaaPoista
 16. Vau! Ei mulla muuta. Kuin että vau!

  VastaaPoista
 17. Oi jee, nyt näkyy pätkikset ihan uudessa valossa!!! Kiitosta vain ilosanoman levittämisestä!

  VastaaPoista
 18. *kumartaa lätäkkökuningatarta* Mä tein tuosta samasta Maijasta juuri rumia joululahjasukkia. Kumpa olisin tiennyt jo silloin... Kiitos linkistä, taitaa olla pakko mennä kaivamaan puikot ja rääkätä vähän lankaa!

  VastaaPoista
 19. Ihmeellistä! Pakko kokeilla. Oi kiitos, KIITOS, kun jaoit tämän. Toistan vielä: ihmeellistä!

  VastaaPoista
 20. Nyt ollaan kyllä sen kuuluisan jännän äärellä, uskomatonta! En ole ikinä pitäny pätkävärjätyistä langoista, mutta nyt alkoi niillä neulominen kummasti kiehtoa.. KIITOS kun levitit tätä tietämystä!

  VastaaPoista
 21. Wow, kiitos että toit tämän tietooni. Näen jo sisäisten silmieni edessä flammuraitaista...jotain. Pakko kokeilla.

  VastaaPoista
 22. Oooh, en tiennyt mitään tämmösestä, ehdottoman välttämätöntä päästä tutkimaan tätä jonain onnekkaana päivänä! Wau! Todellakin kiitos tiedon jakamisesta!

  VastaaPoista
 23. Tää on kyllä niin päräyttävää, että! Minä en oo kyllä ikinä menettänyt vielä toivoani pätkävärjättyjen kanssa, tykkään niistä niin paljon ja aion neuloa kaikista omistamistani jotain kaunista, ja tämä taas yksi keino siihen! Jee!

  VastaaPoista
 24. Vau! Mä kyllä pikaisesti vilkaisin sitä planned pooling -tekstiä mut meni niin yli hilseen mut hyvin selvensit suomeksi sen niin et tyhmempiki tajuaa! :D Tuli itelläki mielihalu kokeilla lätäkköneulontaa. ;)

  VastaaPoista
 25. No hitsit, tämä kyllä täräyttää sisäistä nörttiä aika pahasti. Argylesi on tosi hieno ja samoin laskurisivulla ollut kalanruotokuvio. Mutta että kutominen onnistuu vain tasona - miksi niin? Ymmärrän, että leveämmässä systeemissä epäsynkronian mahdollisuus kasvaa ja kokonaisuutta on vaikeampi hallita, mutta voisiko homma riippua myös siitä, miten lanka on värjätty?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole kovin syvällisesti perehtynyt asiaan, mutta sen verran olen ymmärtävinäni että tosiaankin kyllä se miten lanka on värjätty vaikuttaa siihen, mitä kuvioita voidaan saada aikaiseksi, mutta en ole saanut ihan juonen päästä kiinni että miten homma loppuviimeksi toimii - löysin tästä jo yhden nettilinkin kerran mutta olen hukannut sen uudestaan, harmillista.

   Se että argylea voidaan saada vain tasona liittyy mielestäni kuitenkin siihen, että argylen neulomiseen tarvitaan pystyraidoitukseen verrattuna pieni 1-2 silmukan siirroa kokonaiskerrosmäärässä, ja tuon siirtymän pitää mennä eri suuntiin eri kerroksilla. Lisäksi värijaksojen pitää mennä eri kerroksilla eri suuntaan neuleen oikealta puolelta katsottuna. Jos samaa yrittää pyöröneuleena, saadaan aikaan spiraalia. Jos pyörönä pitäisi saada aikaiseksi argyleä, tarvittaisiin melkoinen täsmävärjäys jotta värijaksot olisivat täsmälleen tarvittavan määrän eripituiset eri kerroksilla. Tai näin nyt luulen, mutta en siis tiedä, aivokapasiteettini rajat tulevat kyllä tässä vastaan joten en väitä että olen oikeassa!

   Enimmäkseen olen itse vaan ottanut langan, päätellyt värjäysjakson, laskenut siitä silmukkamäärät jakson eri väreille ja sitten testannut erilaisia kuvioita. Sen olen huomannut parin langan perusteella että teollisesti värjätyissä langoissa voi olla hyvinkin kryptisiä värjäysjaksoja, esim. ensin näyttää että langassa toistuu 4-5 värin jakso mutta kun vetää lankaa pitemmäksi niin värjäysjakso onkin esim. 30 väriä, ts. esim. suunta vaihtuu jossain kohdassa. Kaikista yritelmistäni ei argylea tai tietynlaista raidoitusta ole saanut vaikka miten on naputtanut erilaisilla silmukkamäärillä - mitä yksinkertaisempi värjäys, sen helpompi hallittava.

   Poista
 26. Kiitos hei kaikki ihanat kommenteista! Mukavaa jos tämä on ollut kiinnostavaa teistäkin!

  VastaaPoista
 27. Aivan mahtava postaus ja tosi mielenkiintoinen juttu! Pitänee kokeilla jonakin päivänä.

  VastaaPoista
 28. Oon miettinyt tota hommaa itsekin joskus, et onko toi mahdollista, kiva nähdä että toi toimii!! Hieno tuli!!

  VastaaPoista
 29. Tää on siis jotain aivan uskomatonta!!!!! Heti aloin jo miettiä löytyykö multa sellaisia lankoja hyllystä... :)

  Sinulle on blogissani tunnustus! Tervetuloa vilkaisemaan!

  http://suppiksen.blogspot.fi

  VastaaPoista
 30. Enpä ollut ennen törmännytkään tämmöiseen, mahtava homma! Tosin tasona neulon harvoin mitään, joten mihinhän tätä nyt sitten soveltaisi...

  VastaaPoista
 31. AIVAN MAHTAVAA!! Hei mun blogissa olis sulle haaste, vaikka en ole varma harrastatko moisia... :) http://ponytales-ponytales.blogspot.fi/2013/02/haastetta-kehiin.html

  VastaaPoista
 32. Kiitos ihanan kutkuttavasta postauksesta! Olen aina inhonnut pätkärääkättyjä (paras termi näille!) lankoja, mutta nyt oli ihan pakko napata Lindexin alennusmyynnistä pari kerää mukaan. Väänsin ja käänsin ja testasin ja laskin ja neuloin, mutta tässä ilkimyksessä on sen verran vaihtelevat värien pituudet, ettei mitään upeaa syntynyt. Mutta jäin koukkuun ja aion jatkaa leikkimistä!

  Titi

  VastaaPoista
 33. Kiitti tästä postauksesta! Aivan uusi juttu mulle tämmöset suunnitellut lätäköt... Pakko päästä testaamaan! :D

  VastaaPoista
 34. Wau! Ihan uusi juttu mulle, tuota on kyllä joskus itekin kokeiltava, niin huima idea :-)

  VastaaPoista